woensdag 26 juni 2013

Omdat meisjes niet altijd tuttige prinsesjes zijn maar soms ook gewoon ravotten

Het is niet altijd prinsessentijd, soms mag er ook gewoon eens geravot worden. En ravotten doe je in een sponsen shortje: makkelijk, comfortabel en geen strijkwerk.



Het t-shirtje is gepimpt met een strijkfiguur van überidool Pippi Langkous.



Patroon shortje: Caila made it
Sponsstof: Koekepeertje
Strijkfiguur Pippi Langkous: Stoffenspektakel

zondag 23 juni 2013

Un ver vert dans un verre vert

Tijdens de laatste naailessen gingen we freestyle. Al was het eerder het idee om eens de vrijheid te krijgen want de juf pushte ons toch ietwat dwangmatig richting een zsazsarokje. Niet dat ik het haar kwalijk neem, het blijft nu eenmaal een succesnummer.



Ik zocht al lang een felgroen kledingstuk dus mijn keuze was snel gemaakt. Ik moest enkel nog mijn schaamte overwinnen toen de juf mijn heupomtrek voor heel de klas brulde en vervolgens mijn klasgenoot omriep die een slordige 12 cm smaller was. Maar het was de moeite waard!




Patroon: Allemaal rokjes van Madame Zsazsa
Stof en paspel: Stoffenkamer

vrijdag 21 juni 2013

Het kabouterjasje

Het geboortekaartje van Maartje was volledig in kabouterthema. Toen de zus mij om een handig jasje vroeg, wou ik per se een versie met een pinnemuts maken.

De eerste googlezoektocht leidde mij naar dit jasje. De Knipmode van winter 2008 dus. Een ander jasje kiezen en zelf een pinnemuts tekenen was voor mij geen optie. Sjuust is sjuust. Ik liep bibliotheken af van elk mogelijk gehucht, stalkte het ganse team van Knipmode, doorzocht Nederlandse tweedehandssites en plaatste uit wanhoop uiteindelijk zelf enkele zoekertjes. Mijn hulpkreet werd tot mijn groot jolijt beantwoord. 

Germaine had een tijdje geleden zelf een felbegeerd patroon bemachtigd via een tweedehandssite en ze wou nu iets terug doen voor een collega-naaister. Toen bleek dat mijn patroondonor net in de buurt was om boodschappen te doen, werd er afgesproken op de parking van de colruyt. Alsof het om een drugstransactie ging werd het patroon overhandigd met nog een kort woordje uitleg. 


Het was mijn eerste creatie met mijn high tech computergestuurde Janome. Mijn eerste jasje. De eerste knoopsgaten en de eerste stofknopen. Maartje keek en zag dat het goed was.

Patroon: Knipmode winter 2008
Rode fleecestof: De Strik
Roodkapjestricot: MijnPakkieAn

maandag 17 juni 2013

Mini-Miep

Afgelopen zondag was het D-day: mijn metekindje Miep werd "dlie jaal". De kroon die de juf in elkaar geflanst had vond ik maar een triest geval, dus maakte ik een mooier exemplaar via deze uitleg. Aan de blikken van het neefje en het nichtje te zien zal ik weten wat te doen op de komende fuifjes!



Met mijn geschenkje scoorde ik zowaar nog meer. Mijn ooglid begon al van nervositeit te trillen toen ik de pakjes van de tegenpartij zag. En toch viel mijn handgemaakt lappenpopje nog meer in de smaak dan de gesofisticeerde walkie talkie van Mega Mindy en de blitse cd-speler van K3. De cadeautjes werden uitgepakt onder een vrolijk gerammel van Maartje, die zich vermaakte met een plastiek fles gevuld met ongekookte pasta. Voor mijn cadeau moest ik geen dikgevulde portefeuille bovenhalen in de Dreamland, maar het popje kwam er toch niet zonder slag of stoot.


Toen ik deze blog ontdekte was ik meteen verliefd op het rosse popje Rozieke en Julleke met de bedenkelijke blik. Ik haalde het boek van Tante Hilde in huis en ik begon restjes stof te verzamelen van oude creaties voor Miep. De eerste struikelblok was echter dat dé ideale stof om zo'n kleutervelleke te imiteren moeilijk te vinden was. Ik had enkel biggetjesroze stof in huis. Ik stuurde een mailtje naar Mimi's, was verstomd van het sympathieke antwoord en na drie dagen zat de huid van Rozieke en Julleke al in mijn brievenbus! Mimi's vroeg op welke blog ze mijn creatie kon bewonderen en voilà, ik deed mijn intrede in blogland.

Mini-Miep kwam al snel tot leven en de outfits werden samengesteld. Toen ik het naakte popje pakte om haar slipje te passen brak het angstzweet mij uit. Ik had het meisjeslijfje gemaakt, dus een driehoekvormig lijfje in plaats van een rechthoekig jongenslijf. Bleek dat ik te snel geweest was en je voor een popje met aparte kleertjes sowieso het jongenslichaam moest maken. Na een hysterische uitbarsting herpakte ik mij en begon ik secuur aan een liposuctie van de heupen. Het slipje werd van een small naar een large aangepast en hupsakee, geen vuiltje meer aan de lucht.


Het jasje van grote Miep maakte ik met een patroon van etsy, maar ik ontdekte dit model via Iene Miene.


Ik zal er moeten aan wennen dat Miep tegenwoordig in de derde persoon over zichzelf spreekt!


Patroon kroon: Mina dotter
Stof kroon: een kussensloop (op de kop getikt voor 50 cent bij Kringwinkel)
Patroon jasje: etsy, dmk easy wear, double breasted coat
Stof en knopen jasje: Stoffenkamer

zaterdag 15 juni 2013

De buit


Voor dit kleedje heb ik geknokt. Op het Slagveld Stoffenspektakel.  Enorm aanbod, goeie koopjes maar een overspoeling van hysterische vrouwen. We hadden het klein grut thuis gelaten omdat we ons aan een drukte verwachtten. Ik had daar meteen spijt van toen we het strijdtoneel aanschouwden. Een buggy diende als perfecte buffer om je door de massa heen te waden. Zet daar dan nog een huilend kind in en er komt meteen een wandelgang voor je vrij in de menigte. Beginnersfout!

Na de chaos te overzien, ademde ik diep in en belandde ik bij een stand met Nederlandse verkopers. In mijn hoofd transformeerden de rollen stof al in kleurige kleedjes, zwierige rokken, leutige kruippakjes en hippe handtassen. Tot die ene stof voor een kleedje met een ruk van de tafel verdween. Naast me stond een vrouw die een sluwe tactiek gevonden had om stofjes te scoren. Elke rol stof die ze wou klemde ze vast in haar armen tot ze aan de beurt was. De verkoper nam mijn bestelling op en begon te knippen. Ik vroeg aan de vrouw naast me of ik alsjenblieft een metertje mocht vragen van die ene bloemetjesstof. Als mijn rivale haar handen vrij had, zou ze een boogje gemaakt hebben met haar vinger onder haar neus. In plaats daarvan knarste ze dat ze zelf vijf meter nodig had.

Op een test "hoe assertief ben jij?" scoorde ik onlangs nog 0%. Toch MOEST ik dit stofje hebben. Ik schakelde de hulp van de keeskop in. Hij snokte de rol uit de handen van mijn concurrente en ik verliet de zaal met mijn felbegeerde stofje. In tijden van oorlog en stoffenspektakel is immers alles toegestaan.


Eenmaal ik de stof bemachtigd had was de strijd gestreden. Het patroon uit dit boek valt mooi op elk kinderlijfje en is beginnelingen-proof. Meer van dat!

Stof: Stoffenspektakel
Patroon: Stof-voor-durf-het-zelvers

woensdag 12 juni 2013

Dood aan de plastiek zakskes!


Een setje voor de mama. De mama die niet graag met een handtas rondloopt die in haar schouders snijdt en dan maar overal boodschappen doet met een plastiek zakske. Het gezaag van de dochters ten spijt, en met gekibbel tot gevolg wanneer het woord "marginaal" viel. Dit exemplaar is toch een pak esthetischer! En meteen met een assorti zakje voor de gsm alias "den sms-er".

Patroon: de zakskesgoeroe Elisanna
Stof en paspel: Stoffenkamer

maandag 10 juni 2013

Het kruipend kruippakje

Derde keer goede keer. Een tijd geleden waagde ik mij voor het eerst aan een kruippakje voor het jongste nichtje Maartje. Ik gebruikte het patroon uit de Ottobre 01/2013. Bij de Strik vond ik een ultrazacht stofje voor slechts 3 euro per meter en na één naai-avond lag er al een rood kruippakje te blinken naast mijn naaimachine. Apetrots hield ik mijn strijkijzer in de aanslag om de finishing touch aan te brengen: een groene appel in flockfolie. Laat ik het op de extase van het moment steken, maar ik plantte mijn heet ijzer op de stof en mijn kruippakje smolt weg.



Vol goede moed startte ik weer vanaf nul. De volgende dag lag er al een identiek exemplaar op mijn strijkplank en toen streek ik de appel er uiteraard op met een handdoek als bescherming. Jupe Monsieur glunderde toen hij zijn tool box nog eens kon bovenhalen om de drukknopen erin te kloppen. En toen kwam opnieuw het Homer Simpson "DOH!"-gevoel. Ik had de knopen fout gelegd want er zaten nu tochtgaten bij de beentjes..

Derde keer goede keer en nu zou ik meteen een étappe hoger gaan. Ik vond een superhandleiding bij haar en kocht een leuk tricotstofje met vosjes.  De benen zaten goed, ik demarreerde en hupla: daar lag een pakje in tricot op tafel, afgewerkt met boordstof én een tweelingnaald. Nah!




Tricot en boordstof: Creadroom
Patroon: Ottobre 01/2013

donderdag 6 juni 2013

Glitter & Glamour

De dag voor het carnaval-schoolfeest kreeg mijn nichtje Miep een brief mee van de juf. Op het to-do-lijstje: "breng morgen verkleedkleren mee". Na het werk spurtte mijn zus naar de supermarkt om het laatste prinsessenkleed mee te gritsen in een maat 6 jaar. Miep is bijna 3 en een lilliputter, maar het kleed was roze en zwierde in het rond dus ze was content. De volgende ochtend bleek meteen waarom er nog maar één prinsessenkleed te vinden was: de school was overspoeld door roze pronkende meisjes. Na het feest bleef er van het kleed helaas niet veel meer over..

Ook al zijn het vijgen na Carnaval, ik vond dat Miep een prinsessenkleed op maat kon gebruiken. Ik kocht glitterstof en roze voile bij de Strik en gebruikte het basispatroon uit dit boek. Het kleed moest bombastisch en op-en-top kitsch worden.




Dit prinsessenkleed is alvast een erfstuk voor kleine zus Maartje. No more stress rond carnavalstijd!

Stof: De Strik, Ledeberg
Patroon: Rechte jurk Stof-voor-durf-het-zelvers (met een eigen touch)

zondag 2 juni 2013

Mijn eerste Roque Madame

Mijn eerste creaties waren bestellingen voor de Zus. We zouden zo in biologieboeken kunnen verschijnen om de term "symbiose" te verklaren. De Zus levert stoffen, patronen, fournituren en ontwerpen aan. Ik breng haar ideeën tot leven en krijg de kans om allerlei patronen en technieken uit te testen. Als ik dan tevreden ben over een patroon maak ik ook voor mezelf een exemplaar.

Dat eerste eigen ontwerp kon met de eerste zon vandaag ei-eindelijk uit de kast gehaald worden.


Het patroon komt uit het boek "Rokjes" van Neeltje Paulussen. Het is de minirok met zakjes, maar dan een heel stuk verlengd. Ik rockte alleszins vanmiddag op het familiefeest!

Stof: stoffenkamer
Patroon: Rokjes, Neeltje Paulussen