donderdag 30 januari 2014

Snorremans

Mijn dokter heeft een snor. Zo'n volle, waar de Monsieur alleen maar van kan dromen. Ik weet haar familienaam zelfs niet, voor mij is ze "Snorremans".

Telkens als ik voor haar bureau kom te zitten kijk ik geïntegreerd naar haar behaarde bovenlip. Ik kan er niet aan doen, maar ik blijf er gewoon naar staren en dan vergeet ik eventjes mijn kwaaltjes waarvoor ik dan eigenlijk langsga. De Monsieur dacht dat ik overdreef. Maar toen hij ook eens langs ging met een griepje (lees: "aanstelleritis") moest hij mij gelijk geven.

Hoe meer "echte" snorren ik tegen kom, hoe minder ik begrijp dat de Zus een obsessie heeft voor kleren, juwelen en accessoires met snorren. Erg elegant vind ik het niet, Snorremans indachtig..

Swoit, de Zus vraagt, ik naai. Ik snorde het befaamde zsazsapatroon nog eens op en werkte de Zus haar ontwerp uit.






Patroon: Madame Zsazsa
Rode stof: De Stoffenkamer

maandag 27 januari 2014

Een winterafsluiter

De winter is nog niet goed begonnen of ik kap er al mee. Er liggen té veel zomerse, vrolijke stofjes en dito patronen naar mij te lonken. Vorige week signaleerde de Zus dat nichtje Maartje vanaf nu geen afdankertjes meer kan doordragen van grote zus Miep. Het feit dat ze in een ander seizoen geboren zijn begint nu blijkbaar door te wegen. Bij deze sluit ik de wintercollectie definitief af!

Ik bezorgde nichtje Miep nog een laatste overgooier in ribfluweel om de nakende winter te overbruggen.






Rode ribfluweel: De Stoffenkamer
Blauwe hertenstof: Stoffenspektakel

zaterdag 18 januari 2014

Huisdecoratieproject 6

Hoog tijd om nog eens ziek te zijn! Dan kan ik tenminste een hele dag lekker in de zetel liggen onder dit schapendekentje..





Rode stof met witte stipjes: Koekepeertje
Schapenstofje: De Stoffenkamer
Techniek dekentje met paspel: Emma en Mona

woensdag 15 januari 2014

Een men's-smartphone-bag

Toen ik in 2012 met naailessen begon, werd mijn nieuwe hobby erg enthousiast onthaald door mijn drie mannelijke collega's met wie ik een eilandje deel. Het was het begin van een reeks dubbelzinnige grappen à la "zie dat je niet genaaid wordt hé vanavond!" of "maar jij kan goed naaien hé!".

Deze week kreeg ik voor het eerst oprecht interesse in mijn naaikunsten (letterlijk dan). Mijn collega vroeg of ik het soms zag zitten om een hoesje te maken voor zijn nieuwe smartphone?

Ik zocht de exacte maten op van zijn nieuw hightech snufje, en berekende het patroon op basis van deze uitleg. Ik zat even met de handen in het haar toen ik in mijn doos met stofrestjes zocht. Een stofje met bloemetjes, bolletjes of herten leek me niet echt passend. Ik koos uiteindelijk voor een jeansstofje, het "mannelijkste" stofje dat ik vond. Voor de binnenkant gebruikte ik een rood ribfluweel zodat de smartphone goed beschermd is tegen krassen.

Nog geen halfuur werk maar eeuwige dankbaarheid in ruil!





maandag 13 januari 2014

Een primeur

Mijn eerste jurkje! 

Als grote fan van Iene Miene kon ik het patroon van de retrojurk niet aan mij voorbij laten gaan. Mijn eerste poging om een jurk te maken mocht dan wel eindigen in twee jurkjes voor de nichtjes, ik had meteen het gevoel dat het mij met dit patroon wel moest lukken. 

Toen ik de maattabel checkte kreeg ik het even benauwd toen bleek dat ik niet in één kolommetje paste. Een stoer gebekte vriend zei over zijn kreupele kerstboom die hij meegepikt had uit een afvalcontainer: "het is zoals de meeste vrouwen: te weinig vanboven en te veel vanonder!". Ik keek terneergeslagen naar de bedroevende kerstboom maar mijn paniek was ongegrond. Ik koos de kleinste maat en nam genoeg naad. Driegen bleek uiteindelijk overbodig want het jurkje paste perfect! De stretchy stof is dan ook een groot voordeel aan dit jurkje. 

Een voordeel van de hoge kraag is dat het blijkbaar een borstvergrotend effect heeft. Er werd mij prompt een buggy aangeboden toen ik het jurkje aan de Zus showde. Zo zie je maar dat ook een kreupele kerstboom te redden valt met de juiste versiering :-)

Het jurkje was net af toen Iene Miene al een nieuw patroon te koop aanbood. Een strikjurkje begot! Mijn enthousiasme voor de retrojurk moet nu helaas meteen plaats maken voor veel ongeduld naar het strikjurkje...

Met het restje punto di roma stof maakte ik een polo met kraagje voor nichtje Maartje. Het patroon vond ik in het nieuwe boek "Zelfgemaakte kleertjes" van Catherine Deweerdt.













Patroon retrojurk: Iene Miene
Blauwe punto di roma stof: Bas Bastiaans
Oranje knopen en paspel: veritas

Bloemetjesstof kraagje: stoffenspektakel Gent

Patroon polo met kraagje: Zelfgemaakte kleertjes 2, Catherine Deweerdt

zondag 5 januari 2014

Huisdecoratieproject 5

Een eerste tekening van mijn metekind, dat verdient een ereplaats in het nieuwe huis! 

Miep maakte een portret van Roque Madame en Jupe Monsieur zoals ze op hun best zijn. Ze koos voor een modernistische, abstracte stijl. Ik probeerde haar werk nog meer tot zijn recht te doen komen met een zelfgemaakte passe-partout in mijn favoriete stofje.





Stof: vermiljoenshop

donderdag 2 januari 2014