zondag 28 juli 2013

Daisy

De Zus en haar gebroed is erg aanwezig op mijn blog, waardoor de Oudste Zus subtiel kuchte dat ze er ook nog was. Zij is niet zo tuk op uren websites afschuimen naar hippe stofjes of patronen. Maar ze is wél al een tijdje aan het azen op een handgemaakte rok.

Voor haar verjaardag was het zo ver: ik gaf haar een wildcard cadeau voor een creatie naar keuze. De Oudste Zus haar inspiratie beperkte zich tot "blauw" en "iets met madeliefjes want ik heb niets dat past bij dat ene madeliefhaarspeldje".

Zij vraagt? Ik naai!





Benieuwd of Onslow te vinden is voor een overdosis aan Daisy's..

Patroon rok: Madame Zsazsa
Stof rok: De Stoffenkamer, Gent
Gele paspel: Veritas
Madeliefknoopjes rok: Veritas

Patroon handtas: Leven met Liv
Gele gabardine: De Stoffenkamer, Gent
Ultrastevige vlieseline: De Stoffenkamer, Gent
Madeliefstof: Koekepeertje

zondag 21 juli 2013

De Causerierok op zijn Roque Madames

De Zus leverde onlangs een stuk jeansstof af. Mijn instructies bestonden uit een abstracte tekening van een A-lijn rok met rode paspel zakjes. Voor het eerst ben ik zelf accenten gaan toevoegen op een bestaand patroon en dat is mij goed bevallen.

De Monsieur zag het als een uitdaging om het ontwerp van de Zus in dezelfde verhoudingen uit te tekenen. Er kwam een geodriehoek en een rekenmachine aan te pas en een "nieuw" patroon was geboren. Dit werd uiteraard onthaald met een verraste "amaai" op zijn Annemie Struyfs langs mijn kant!


Mijn Janome overlock die ik tijdens de solden op de kop tikte kon voor het eerst uitgetest worden. Wat een verschil in afwerking! Mijn vakantiegeld was er op twee minuten doorgejaagd maar het is in elk geval een goede aankoop.


Vooraleer ik de rits stikte wou ik de rok eens passen op de Zus. De jeansstof is nogal stug en ik vroeg me af of dit een verschil zou maken met de vorige rok die ik met dit patroon maakte. De Zus onthaalde de jeansrok met enthousiast gejuich, om twee minuten later in de deuropening te verschijnen met een pijnlijk grimas waarbij ze op haar onderlip beet. De schoonbroer probeerde de zaak te redden en trok met man en macht aan de rok terwijl hij met zijn rechtervoet op de poep van de Zus steunde. Ik ademde diep in en uit en legde mij erbij neer dat er niets anders op zat dan met de decovit aan de slag te gaan.


Twee avonden later was de rok twee centimeter vergroot en de avond voor ik op reis vertrok ging ik de Zus snel nog verrassen met de jeansrok. De Zus paste de rok om dan doodleuk te zeggen "mja, de volgende keer mag het toch iétsje kleiner want de rok is net iets te groot". De schoonbroer gaf mij de tijd niet om door de rooie te gaan, hij drukte mij op het hart dat hij er persoonlijk voor zal instaan dat het zoveelste dieet van de Zus geen kans op slagen heeft :-)


P.S ( De foto's zijn wat ongelukkig getrokken na een dagje tafelen met vrienden. De rok zal zo zeker niet te groot zijn, maar een strijkijzer was welkom geweest..)

Patroon: een gepersonaliseerde Causerie Rok van Famille Victor
Jeansstof: De Strik, Ledeberg

maandag 15 juli 2013

Zo moeder zo dochter

Miep heeft oog voor detail. Als mijn zus en ik toevallig eenzelfde kledingstuk aan hebben overstemt het gegil van Miep alle gesprekken. De hele dag door blijft ze dan verbluft "HETZELFDEUH!" gillen. Als de broer van haar papa op bezoek komt, stelt ze de gelijkenissen tussen beide gefascineerd vast zoals Archimedes zich in zijn bad gevoeld moet hebben.

Hoewel de Zus zich het geschreeuw eerst ontzag, kreeg ik de toelating om voor moeder en dochter een outfit te maken in eenzelfde stofje.



Ik koos de peuterjurk van Leven met Liv voor Miep. Een leuk model waarmee je alle kanten uit kan in het combineren van stoffen en kleuren. De aparte sluiting met de knoopjes op de rug lieten me even afschrikken, maar de handleiding met de foto's gidste mij probleemloos tot de finish. Het patroon biedt zoveel mogelijkheden dat ik bij het maken van dit kleedje al aan het broeden was op een nieuw kleedje.








De Zus kreeg de Causerie Rok van la Famille Victor. Normaal horen er nog knopen te zitten in de plooi, maar die liet ik achterwege zodat de vogelstof ten volle tot zijn recht kon komen. Een goed model waar ik zeker nog mee zal experimenteren!






Patroon kleedje: Peuterjurk, Leven met Liv
Stof kleedje: Stoffenkamer
Oranje knoopjes: veritas

Patroon rok: Causerie Rok, la Famille Victor
Stof rok: Stoffenkamer

dinsdag 2 juli 2013

Gestrikt!

Ik beken. Ik ben zwaar verslaafd aan strikjes. Het is alsof de kledingstukken met strikjes naar mij komen toegevlogen als ik ga shoppen. Nu ik ook voor mezelf kleren kan maken wordt het wel érg verleidelijk om niet aan elk project een strikje (of twee!) toe te voegen.

Miep kon wel nog een jeanskleedje gebruiken. Voor de modelkeuze kreeg ik carte blanche. Lang moest ik niet zoeken naar een patroon naar mijn smaak!





Jeansstof: stoffen.net
Patroon: Kleedje "Leila" uit het boek Zelfgemaakte kleertjes
Bloemvormige knoopjes: veritas